De gemeente Montfoort vindt het onverantwoord dat IJsselstein de samenwerking tussen de twee gemeenten stopt. Dat zegt burgemeester Petra van Hartskamp. Vorige week gaf de meerderheid van de IJsselsteinse raad aan niet meer te willen samenwerken met Montfoort.
Onbegrijpelijk
Burgemeester Van Hartskamp snapt de beslissing niet. Ze noemt het ‘onbegrijpelijk’ dat de IJsselsteinse raad de uitkomsten van een onderzoek, dat in opdracht van IJsselstein is gedaan, naast zich neer legt. Ook beide colleges en het personeel van de gemeenten hadden nadrukkelijk gevraagd de samenwerking voort te zetten.
De burgemeester van Montfoort geeft wel toe dat er fouten zijn gemaakt. “Er is geen goede start gemaakt”, ligt Van Hartskamp toe. Beide gemeenten hebben volgens haar te weinig geld geïnvesteerd in de samenwerking en de raad had beter geïnformeerd moeten worden.
De samenwerking had beide gemeenten geld moeten opleveren, maar IJsselstein kwam er veel te laat achter dat dit 1,5 miljoen euro meer kostte dan begroot. Eerder dit jaar leidde dit al tot een politieke crisis in IJsselstein, meerdere wethouders stapten op.
Scheiding
Toch kwam de scheiding tussen de twee gemeenten niet volledig als een verrassing, legt Van Hartskamp uit. Volgens de burgemeester was er weinig vertrouwen tussen de twee partijen. Ze wijt de mislukte samenwerking aan ‘onterechte beeldvorming’ bij de raad in IJsselstein.
De gemeente was dan ook voorbereid op het opheffen van de samenwerking. Van Hartskamp verwacht daardoor dat de inwoners van Montfoort hier voorlopig niets van zullen merken. “We gaan ons maximaal inzetten om de dienstverlening hetzelfde te houden of nog beter te maken.”
Motie
Een motie in de raad van IJsselstein over het ontbinden van de samenwerking werd met 13 stemmen voor en 10 stemmen tegen aangenomen. De motie kwam van de VVD en vond steun bij CDA, PvdA en de Lokale Democraten IJsselstein (LDIJ).
De ambtenaren zijn sinds 2014 bezig met de samenwerking. Volgens Van Hartskamp reageerden zij verslagen op het nieuws. Van Hartskamp benadrukt dat het personeel niets aan deze situatie kon doen. Voor het terugdraaien van de samenwerking is twee jaar tijd uitgetrokken. Het is nog onduidelijk hoeveel dat gaat kosten.
Bron: rtvutrecht.nl
Lees ook
Over AmbtelijkeFusie.nl
AmbtelijkeFusie.nl is hét expertisecentrum voor politici, bestuurders, gemeentesecretarissen, directeuren, managers en medewerkers betrokken bij of geïnteresseerd in het concept van de ambtelijke fusie.
Wij helpen u graag
SeinstravandeLaar, organisatieadviseurs voor de publieke sector, is initiatiefnemer van AmbtelijkeFusie.nl. Met kennis van en ervaring met ambtelijke fusies helpen wij u graag bij de volgende stap in uw proces.