Het gaat goed met de BAR-organisatie. Bijna vier jaar na de start van de BAR-samenwerking (Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk) is dat de algemene conclusie van een evaluatie in opdracht van de gemeente Barendrecht. De gemeente heeft onderzoek laten doen naar de ambtelijke en bestuurlijke samenwerking. De ambtelijke ontwikkeling van de samenwerking verloopt goed. De bestuurlijke samenwerking komt nog mondjesmaat op gang.
Samenwerking onder de loep
De gemeente Barendrecht is sinds 1 januari 2014 een samenwerkingsverband aangegaan met de gemeenten Albrandswaard en Ridderkerk in de vorm van een volledige ambtelijke fusie op basis van een gemeenschappelijke regeling (de BAR-organisatie). In het coalitieakkoord 2016 – 2018 van de gemeente Barendrecht is afgesproken uiterlijk eind 2017 de BAR-samenwerking te evalueren. In de evaluatie is gekeken naar de realisatie van de doelstellingen van de BAR-samenwerking, de operationele doelen (geformuleerd in collegeprogramma, coalitieakkoord en begrotingen). Ook is beoordeeld in welke mate de BAR-samenwerking als beperkend dan wel versterkend wordt ervaren op de eigen identiteit, zelfstandigheid en de specifieke kwaliteitsambitie van het Barendrechtse gemeentebestuur.
Conclusies
In het onderzoeksrapport worden een aantal conclusies getrokken:
- De meeste ambtelijke prestatieafspraken en doelstellingen van de BAR-organisatie zijn behaald dan wel worden bijna behaald. De gemeenten zijn er echter mondjesmaat in geslaagd de doelstellingen van de bestuurlijke samenwerking te realiseren. Bepaalde negatieve uitlatingen van EVB politici over de samenwerking en de her en der aanwezige bestuurlijke animositeit tussen de gemeenten hebben ook hun weerslag op de ambtelijke samenwerking.
- In het algemeen worden de operationele doelen, zoals geformuleerd in het Barendrechtse collegeprogramma en het coalitieakkoord en doorvertaald in de begrotingen, goed door de BAR organisatie uitgevoerd. Daarbij is de kwetsbaarheid van de ambtelijke organisatie verminderd en zijn de kwaliteit en deskundigheid van ambtelijke medewerkers verbeterd.
- Binnen de BAR-organisatie is veel ruimte voor maatwerk en zeer beperkte druk op harmonisatie. De meeste betrokkenen ervaren hierdoor nauwelijks of geen beperkend effect van de samenwerking op de identiteit van Barendrecht of de specifieke kwaliteitsambitie van het Barendrechtse gemeentebestuur.
- Betrokkenen ervaren zowel een versterkend als beperkend effect van de BAR-samenwerking op de bestuurlijke zelfstandigheid van Barendrecht. Versterkend omdat de ambtelijke samenwerking de gemeente Barendrecht beter in staat stelt zijn taken uit te voeren en daardoor bestuurlijk zelfstandig te blijven. Beperkend omdat de ambtelijke samenwerking mogelijk als een stepping stone kan fungeren voor een bestuurlijke fusie van de drie gemeenten.
Lees hier het volledige onderzoeksrapport.
Bron: Evaluatie Barendrecht in de BAR samenwerking
Lees ook
Over AmbtelijkeFusie.nl
AmbtelijkeFusie.nl is hét expertisecentrum voor politici, bestuurders, gemeentesecretarissen, directeuren, managers en medewerkers betrokken bij of geïnteresseerd in het concept van de ambtelijke fusie.
Wij helpen u graag
SeinstravandeLaar, organisatieadviseurs voor de publieke sector, is initiatiefnemer van AmbtelijkeFusie.nl. Met kennis van en ervaring met ambtelijke fusies helpen wij u graag bij de volgende stap in uw proces.