Nieuwsbericht

Landelijk Kennisplatform Ambtelijkefusie.nl gelanceerd op Slim SamenwerkendagGepubliceerd op:07/02/2014
Bron: www.ambtelijkefusie.nl

http://www.ambtelijkefusie.nl/wp-content/uploads/2014/02/BftvyY_IMAAHDf42.jpg

Op 5 februari jl. is tijdens de Slim Samenwerkendag van de VNG het Landelijk Kennisplatform Ambtelijkefusie.nl gelanceerd. Het platform, een initiatief van SeinstravandeLaar en de VNG, beoogt een online en offline community te zijn die rondom het thema ambtelijke fusie inspireert, kennis deelt en verbindt. 

De ambtelijke fusieorganisatie is niet meer weg te denken uit het pallet aan samenwerkingsvarianten tussen gemeenten. De (nagenoeg) volledige ambtelijke capaciteit wordt in deze variant gebundeld in één uitvoeringsorganisatie die haar diensten verleent aan meerdere autonome gemeentebesturen. Deze organisatievorm biedt biedt gemeenten bij uitstek de mogelijkheid enerzijds politiek-bestuurlijk autonoom te blijven en anderzijds door ambtelijke krachtenbundeling de kwaliteit te verhogen, de kosten te verlagen, de kwetsbaarheid op te heffen en de dienstverlening toch dichtbij de klant te blijven organiseren. Steeds meer gemeenten maken onder druk van de bezuinigingen en de decentralisaties de afweging ‘ambtelijk fuseren’ of ‘herindelen’. Inmiddels zijn zo’n 75 Nederlandse gemeenten betrokken bij (een proces tot) een ambtelijke fusie of overwegen dit als samenwerkingsvorm. 

Adviseurs van SeinstravandeLaar B.V. begeleiden reeds geruime tijd processen tot de vorming en doorontwikkeling van ambtelijke fusieorganisaties. Daarbij constateerden zij dat van kennisdeling en het uitwisselen van ervaringen rondom deze specifieke samenwerkingsvariant nog maar beperkt sprake is. Daarom is het initatief tot een kennisplatform ontstaan met als doel deze expertises actief te gaan delen! De VNG heeft dit initiatief omarmt en samen faciliteren zij het platform. 

Het platform is gelanceerd tijdens een workshop over ambtelijke fusie op de Slim Samenwerkendag van de VNG. Voorzitter van de Raad van Advies van het platform, Jan van Ginkel, trapte af over de ambtelijke fusie als ontwikkeling in een publiek domein waarin zowel bewegingen van opschaling als afschaling optreden. Stan van de Laar nam de aanwezigen mee in de ontwikkelingen, do’s en don’ts rondom ambtelijke fusie en aan de hand van een vijftal stellingen is met de zaal het debat gevoerd over aan ambtelijke fusie gerelateerde vraagstukken. Een inspirerende start van een interactief platform!

Lees het volledige bericht

LAATSTE NIEUWS

Column op platform overheid: Van een oude mythe naar een nieuw mysterie. Over de effecten van ambtelijke fusies
Btw-plicht gemeenten bij ambtelijke fusie
Onderzoek naar effecten ambtelijke fusies
Een ambtelijke fusie: hoe stuur je daar op?
Publicatie Ambtelijk Fuseren? GROEI! nu online
ALLE NIEUWS

DOCUMENTEN

Personeel BAR-gemeenten in beeld, 130510
: Albrandswaard, Barendrecht, Ridderkerk
| |
Notitie Verrekensystematiek BEL Gemeenten, 110303
: Blaricum, Eemnes, Laren
| |
Nieuwsbrief #1, 1204
: Albrandswaard, Barendrecht, Ridderkerk
| |
Persbericht Gemeenteraden akkoord oprichting BAR-organisatie, 130612
: Albrandswaard, Barendrecht, Ridderkerk
| |
ALLE DOCUMENTEN

LAATSTE PUBLICATIES

Inspireren tot integreren
Ambtelijk fuseren? GROEI!
Kunnen gemeenten samenwerken?
Samen verder, maar hoe?
Fusie CGM als een natuurlijk proces
'Gideonsbende' cruciaal voor succes gemeentelijke samenwerking
Lokale overheden delen steeds vaker hun ambtenaren
ALLE PUBLICATIES

DISCUSSIE

Het Landelijk Kennisplatform Ambtelijkefusie.nl is een online community met slechts één doel: het delen van de aanwezige kennis en ervaring op het vlak van ambtelijke fusie.


EVENTS

Dag van de Ambtelijke Fusie
5 oktober 2017 Omgeving Utrecht
Bekijk details